Jedz, trenuj, wygrywaj – 3 zasady odżywiania

Jedz, trenuj, wygrywaj!

Odpowiedni trening w parze z dobrym odżywianiem daje dużo większe rezultaty.
Dzisiaj zajmiemy się tym drugim, czyli odpowiednim odżywianiem. Każda dieta ma swoje podstawy, a ja nie jestem zwolennikiem diet, lecz racjonalnego odżywiania. Zawody, starty, treningi siłowe – eksploatują nasze mięśnie, a one potrzebują odpowiedniego paliwa, do dobrej regeneracji. Więc czego tak naprawdę im potrzeba i czego najbardziej potrzebuje nasz organizm ? Potrzebuje bardzo wiele… ale nawet zmieniając odżywianie u danego zawodnika z mojego doświadczenia po kilku tygodniach znowu trzeba wracać i przypominać podstawy racjonalnej diety. Dzisiaj na tych podstawach się skupimy.

Trzy podstawowe zasady zdrowego odżywiania.

I woda – dużo sportowców zapomina o niej. „Piję tylko na treningu”, „Wody w zimie nie mogę przełknąć – jak jest lato to owszem.”, „Nie czuję pragnienia w ciągu dnia.” I tutaj zaczyna się istota profesjonalnego podejścia, jak chcesz mieć wymówki to możesz, ale nigdy nie będziesz profesjonalistą.
Faktem jest, że około 1,5l wody schodzi z naszego organizmu CODZIENNIE poprzez oddychanie, pocenie na treningach, w ciągu dnia lub w nocy oraz wydalanie. Jest to minimum, które musimy uzupełnić, a przy codziennych treningach dla sportowca w wadze ok 70kg jest to ok 3,5l wody dziennie. Woda też oczyszcza nasz organizm i pomaga wchłaniać składniki odżywcze, jeżeli chodzi o tą rolę – nie robią tego soki, czarna herbata, energetyki czy kawa – tylko zwykła woda. Zacznij od 300ml wody z sokiem z cytryny i miodem po przebudzeniu

 

II regularność posiłków – Jedzenie co 2,5-3,5h bez podjadania pomiędzy powoduje, że nasz metabolizm się nakręca. Jak podjadamy – żołądek stale musi produkować enzymy, które będą trawiły dostające się tam składniki. Dłuższe przerwy w jedzeniu powodują, że odczucia głodu są dużo większe, dużo więcej też zjemy, chętniej sięgając po dokładkę lub deser – większa ilość jedzenia niekoniecznie dobrze się przyswoi, a najlepiej to zrobią tłuszcze i cukry.

 

III białko – to co nasze mięśnie lubią najbardziej. Białko buduje skórę, buduje też mięśnie – stymuluje ich regenerację po ciężkich zawodach, przyśpiesza też budowę beztłuszczowej masy ciała. Po treningach siłowych potrzebujemy odpowiedniej ilości białka od razu po treningu. De facto każdy posiłek powinien w jakiejś mierze składać się z białka. Dla przeciętnego człowieka 15g białka na śniadanie to podstawa, a ¾ Polaków albo nie je śniadania albo opiera go na samych węglowodanach jedząc np. kanapki. Nie można też przesadzać. Nadmiar białka i kaloryczność oparta w większej mierze na nim powoduje również zakwaszenie organizmu. Białko pomaga w regeneracji, ale zakwaszony organizm powoduje złą pracę nerek, układu trawiennego czy też wątroby. Dlatego racjonalne odżywianie jest bardzo ważne! Białka, które trafiają do naszego organizmu to pochodzenia zwierzęcego takie jak mięso, ryby, jajka, nabiał i roślinnego takie jak np. rośliny strączkowe, brokuły, orzechy, migdały. Kluczem jest dostarczać jednego i drugiego rodzaju białek.

Trenuj dużo – jedz zdrowo a rezultaty będą przychodziły dużo szybciej.

 

Autor: Jakub Fryda Trener ds. odżywiania.

https://www.facebook.com/go.hard.or.go.home.frytka22?fref=ts

 

Photo source: pinkbike.com by Nathan Hughes
Share

Dodaj komentarz